Düzenli, sağlıklı ve hızlı bir şekilde muhasebe kayıtlarınızı tutun, vergi denetimleri sırasında doğabilecek olası problemlerin önüne geçin!
Muhasebe, işletmelerin paydaşlarıyla olan ilişkilerinde önemli rol üstleniyor. Muhasebe programları, finansal işlemlerin hızlı ve güvenilir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamanın yanısıra işletmenin tüm birimleri arasındaki koordinasyonun geliştirilmesini de sağlıyor. Bu nedenle hem farklı ölçeklerdeki işletmeler hem de SMMM ofisleri, muhasebe kayıt ve disiplinin oluşturulması için muhasebe programı kullanıyor.
Muhasebe Programı Nedir?
Muhasebe programı, bilgisayar destekli yazılım olup işletmelerin hesaplarını kayıt altına almalarına, takip etmelerine ve mali durumu analiz ederek öngörü kazanmalarına olanak tanıyor. 1 Ocak 1994 tarihinden itibaren yürürlüğe konan tek düzen hesap planına uygun olarak çalışıyor. Sahip olduğu özellikleriyle Excel veya defterin yetersiz kaldığı, sunamadığı avantajları sunuyor.
Muhasebe programları; web tabanlı ve masaüstü kullanılan ön muhasebe programları, ek paketlerle geliştirilebilen mali müşavir muhasebe programları, ERP ve modüller ile özelleştirilen özel muhasebe programları olarak farklılık gösteriyor. Ticari muhasebe programları cari hesap takibinden alım satım takibine, fatura takibinden personele dair cari işlemlerin takibine, irsaliye takibinden bankacılık işlemlerine pek çok ihtiyacı karşılıyor.
Muhasebe Programı Ne İşe Yarar?
Muhasebe programları, muhasebe departmanının yaptığı işi dijital ortamda yaparak departmanı dijital ortama taşıyor. Tek düzen hesap planındaki hesapların takibini sağlıyor ve fatura düzenlemeye yardımcı oluyor. Gelirleri, borçları ve varlıkları belirli bir zaman diliminde gösteriyor ve toplam satışı izliyor. Muhasebe programları veri girişini kolaylaştırıp hesaplama işlerinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor.
Muhasebe programları, geçmiş döneme ait belgelere göre karşılaştırma yaparak geleceğe dönük öngörü kazandırıyor ve bütçe oluşturmayı sağlıyor. Bu programların ihtiyaç duyulan verileri tek bir noktada toplaması departmanlar arasında iletişimi kolaylaştırıyor. Vergi yönetimi ve stok yönetimi alanlarında işletmelere avantaj sunan muhasebe programları sayesinde işletme süreçleri daha şeffaf hale geliyor. Denetim süreçleri de kolaylaşıyor.
Muhasebe programı seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Bir işletmenin önemli birimlerinin en başında muhasebe bölümünün yer aldığı tartışmasız bir gerçektir. Bu önem arz eden birimde kullanılan programın işletmenin iş performansına uygun olması önemlidir. Bu nedenle sorun yaşamamak için programın işletmenin süreçlerinin tamamına çözüm olup olmayacağı kesinlikle kontrol edilmelidir. Muhasebe programı seçerken öncelikle ihtiyacınızı belirlemelisiniz. İşletmeniz veya kuruluşunuzun faaliyetlerinizi yani alış, satış, tahsilat, ödeme, kasa, banka, çek, senet ve benzeri işlemlerinizi detaylı olarak takip etmek istiyorsanız sizin için uygun olan ön muhasebe programı edinmektir.
Amacınız bunun yanında da resmi işlemlerinizi takip etmek ise sizin için gereken günlük işlemlerinizi istediğiniz ayrıntıda kolayca takip etmenize olanak sağlayan ama aynı zamanda da temel resmi muhasebe ihtiyaçlarınızı sağlayabilen bir genel muhasebe programı edinmektir.
Son yıllarda bilgi teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak alışıla gelmiş muhasebe programlarının yanında online ön muhasebe programları da ortaya çıkmıştır.
Online ön muhasebe programları sürekli son sürümleri ile kullanımda olduğu ve her an her yerde ulaşılabildiği için işletmeler tarafından kullanımları hızla artmaktadır. Online ön muhasebe programlarıyla işletmeler kendileri için büyük bir yük olan yedekleme, ve sürüm güncelleme gibi işlemleri yapmaları gerekmiyor. İşletmeler online ön muhasebe programlarını kiralayarak daha düşük başlangıç maliyetiyle kullanabilmektedirler. Bu sayede işletmeler yazılım için ayırdıkları bütçeden tasarruf sağlayabilmektedir.
Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan online ön muhasebe uygulamalarını seçerken dikkat etmeniz gereken şeyler:
Programa tüm cihazlardan ulaşılabiliyor mu? Online canlı destek servisi var mı? Sorunlarla karşılaşıldığında online canlı destek servisinden tatmin edici bir cevap veriliyor mu? Destek veren kişiler kullanımınızı geliştirmenizi sağlayacak tavsiyelerde bulanabilecek bilgi ve deneyime sahip mi?
Neden muhasebe programı kullanmalısınız?
Önceleri, muhasebeciler aracılığı ile işletme verileri yevmiye defterlerine el ile yazılmaktaydı. Bu durum, fazla evrak olması durumunda işin içinden çıkılmaz bir hal alabilmekteydi. İş hacimlerinin sürekli artması, işletmelerin muhasebe işlemlerinde sağlıklı veri girişleri ve takibini sağlayabilmeleri için bilgisayarlardan destek almaları zorunlu hale gelmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile de muhasebe programları ortaya çıkmıştır. Çoğu işletme günümüzde tüm mali işlemlerinin takibini muhasebe programlarıyla gerçekleştirmektedir.
Muhasebe programlarını kimler kullanmalı?
Muhasebe programı yalnızca farklı ölçekteki ticari kuruluşların değil devlet kuruluşlarının, derneklerin, vakıfların da finansal işlemleri takip etmesine olanak tanıyor. Dolayısıyla gelir gider hesabı tutan her kuruluş muhasebe programlarını kullanıyor. İş hacmindeki artışa paralel olarak veri de artıyor. Sağlıklı veri girişleri ve takibini manuel yapmak imkânsızlaşıyor. Yeni nesil teknolojiyle geliştirilen muhasebe programlarını kullanan kuruluşlar, tüm mali işlemlerinin takibini muhasebe programlarıyla gerçekleştiriyor.
Muhasebe programları sayesinde;
Evrak işi azalıyor. Böylece çalışanlar diğer işlere daha çok zaman ayırabiliyor.
Toplam satış miktarı gibi bilgilere kolaylıkla ulaşılıyor.
Finansal hesaplamalarda büyük farklar doğurabilen hatalar en aza iniyor. Hataların minimuma inmesi iş verimliliğini artırıyor.
Emek ve zaman harcamayı gerektiren işlem geçmişi ve stok detaylarına ilişkin raporlar kolaylıkla kısa sürede hazırlanıyor.
Muhasebe programlarını sadece yetki verilen kişiler kullanabiliyor. Bu sayede belgelere yabancı kişilerin erişimi engelleniyor ve veri güvenliği sağlanıyor.
Doğru muhasebe programı nasıl seçilir?
Ticari işletmelerin öncelikli amacı kar elde etmek olduğundan muhasebe birimi, en önemli birimlerin başında geliyor. İş yükünün yoğun olduğu bu birimde kullanılan programın işletmenin iş performansına uygun olması önem taşıyor. Dolayısıyla programın doğru program olarak kabul edilmesi için işletmenin süreçlerinin tamamına çözüm sunması gerekiyor.
Bir muhasebe programı, çağın gerektirdiği yeniliklere sahip olup ihtiyaçları karşılayabildiğinde faydalı oluyor. Bu nedenle muhasebe programı seçerken öncelikle ihtiyaçlar belirleniyor. Alış, satış, tahsilat, ödeme, kasa, banka, çek, senet ve benzeri işlemleri detaylı takip edebilmeye önem verenlerin ön muhasebe programı; bunların yanı sıra resmi işlemleri ayrıntılı takip etmek isteyenlerin genel muhasebe programı kullanması gerekiyor.
En son teknolojik gelişmeler muhasebe programlarına da yansıyor. Online ön muhasebe programı olarak sunulan programlar, son sürümleriyle kullanılıyor. Her an her yerden ulaşılarak zaman ve mekan bağımsız çalışma avantajı sunan online ön muhasebe programları, yedekleme ve sürüm güncellemesini yapmayı gerektirmiyor. Kiralama seçeneği sunulması, bütçe tasarrufu sağlıyor. Online ön muhasebe uygulamalarının tüm cihazlardan erişme olanağı tanıması ve canlı destek servisinin bulunması daha etkin kullanım sağlıyor. Desteğin tatmin edici cevaplar verebilen, tavsiyelerde bulanabilecek bilgi ve deneyime sahip kişiler tarafından verilmesi sunulması da önem taşıyor.
Muhasebe programını seçerken işletme için hangi yazılımın en iyi seçim olduğu konusunda en doğru yönlendirmeyi işletmenin muhasebesinden sorumlu mali müşavirler yapabiliyor.
Muhasebe programları size zaman kazandırıyor. Evrak işiniz azalırsa, diğer işlere daha çok zaman ayırabilirsiniz. Toplam satış miktarını hesaplamak için fazla zaman harcamazsınız. Sonucu otomatik olarak alabilirsiniz. |
İşinizi hatasız yönetmenizi sağlıyor. Hesaplamalarda hata yapmanız gayet normaldir. Fakat, küçük bir hata finansal hesaplamalarda büyük farklar doğurabilir. Ancak bu süreçte otomasyona geçerseniz, hatalar minimuma iner ve işinizde size mükemmellik sağlar. |
İşletmenizi yönetebilmeniz için gerekli raporları hazırlıyor. Raporları oturmak ve raporları hazırlamak uzun zaman alıp çok yorucu olabilir. Ancak muhasebe programınız faturalarınız, işlem geçmişiniz ve stoklarınızın ayrıntıları ile ilgili bu raporları sizin için hazırlayıp, otomatikleştirebilir. |
Verilerinizi güvende tutuyor. Belgeleriniz yabancı ellere ulaşırsa işinizin varlığı riske girebilir. Muhasebe programları sadece yetki verdiğiniz kişilerin erişimine açıktır. |
Logo’nun muhasebe ve ön muhasebe programlarıyla neler yapabilirsiniz?
Logo’nun muhasebe programları ile düzenli, sağlıklı ve hızlı bir şekilde muhasebe kayıtlarını tutabilir, her türlü bilgiye hızlı bir şekilde ulaşabilir ve raporlarınızı oluşturabilirsiniz.
Logo muhasebe programları; Logo GO 3, Logo GO Wings, ve ile ön muhasebe programları Logo İşbaşı ve Logo Start 3’ten oluşuyor. Her ölçekten işletmenin ihtiyacını karşılayan bu programlar, raporlama yapmaya ve ticari işlemlerin hukuki ve ticari standartlara uygun hazırlanabilmesine olanak tanıyor.
Logo muhasebe programları, muhasebe departmanlarına ne kazandırır?
Logo Yazılım’ın 36 yıllık deneyimi ve bilgi birikimiyle geliştirdiği muhasebe çözümleri, raporlama ve ticari işlemlerin hukuki ve ticari standartlara uygun olmasını, muhasebe kayıtlarının düzenli, sağlıklı ve hızlı bir şekilde tutulmasını ve her türlü bilgiye hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlıyor. Logo ön muhasebe ve muhasebe çözümleri büyüme yolculuğundaki işletmelere eşlik ediyor ve ürün doğrultusunda değişkenlik göstermekle birlikte 1-16 kullanıcıya kadar kullanılabiliyor. Muhasebe biriminin işlerini kolaylaştıran çözümlerin kullanımında olası sorun ve ihtiyaçlar için ise geniş bir yelpazede destek hizmetleri sunuluyor.
Sıkça sorulan sorular
Muhasebe programı nedir?
Muhasebe programı, bilgisayar destekli yazılım olup işletmelerin hesaplarını kayıt altına almalarına, takip etmelerine ve mali durumu analiz ederek öngörü kazanmalarına olanak tanıyor. 1 Ocak 1994 tarihinden itibaren yürürlüğe konan tek düzen hesap planına uygun olarak çalışıyor. Sahip olduğu özellikleriyle Excel veya defterin yetersiz kaldığı, sunamadığı avantajları sunuyor.
Muhasebe programları; web tabanlı ve masaüstü kullanılan ön muhasebe programları, ek paketlerle geliştirilebilen mali müşavir muhasebe programları, ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) ve modüller ile özelleştirilen özel muhasebe programları olarak farklılık gösteriyor. Ticari muhasebe programları cari hesap takibinden alım satım takibine, fatura takibinden personele dair cari işlemlerin takibine, irsaliye takibinden bankacılık işlemlerine pek çok ihtiyacı karşılıyor.
Muhasebe programları ne işe yarar?
Muhasebe programlarını kimler kullanmalı?
Muhasebe nedir?
Ön muhasebe nedir?
Muhasebe programları neden kullanılmalı?
Muhasebe programlarında belirli standart gözetiliyor mu?
Logo Muhasebe programları nelerdir?
Logo’nun muhasebe ve ön muhasebe programlarıyla neler yapabilirsiniz?
Logo Muhasebe programları ile ilgili olarak nasıl destek alabilirim?
Programlara girişi yapılan veriler nerede saklanır?
Logo Muhasebe programları kaç kullanıcı ile kullanılabilir?
Comments