1 Ocak 2020 tarihiden itibaren e-Fatura | e-Arşiv Fatura | e-İrsaliye | e-Defter uygulamasına geçiş ile ilgili yeni düzenlemeler.
GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı), yayınladığı tebliğ ile elektronik belge ve e-defter sistemlerinin geniş kitleye hitap etmesi amacıyla 454 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapacağını dile getirmişti. Ekim ayında yayına giren tebliğ ile mükellef sayısının arttırılması ve mükelleflerin kağıt belge düzenlemekten dolayı olağan maliyetlerinde tasarruf edilecek.
1. e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarında kapsam 5 milyon TL ve üzerine genişliyor
2018 yılında ya da sonrasında gelen hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üstü olan mükellefler için e-defter ve elektronik fatura sistemlerine geçiş zorunluluğu geldi.
5 Milyon TL ciro şartını 2018 veya 2019 yılında sağlamış olan mükelleflerin 1 Ocak 2020 tarihinde, 2020 ya da sonrasında gelen dönemde sağlayanların ise ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başından itibaren,
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı liste kapsamındaki mallar nedeniyle EPDK‘dan lisans alımı veya mezkur Kanuna ekli (III) sayılı liste kapsamındaki malların imal, inşa veya ithalini 2019 yılında gerçekleştirenler 1/7/2020 tarihinden itibaren, 2020 veya müteakip yıllarda gerçekleştirenler ise, lisans alımı veya imal, inşa veya ithalin gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
İhracat faturaları ile yolcu beraberi eşya ihracı faturaların e-fatura olarak düzenlenmesine ek olarak bavul ticareti kapsamında kağıt üzerinde hazırlanan Özel Faturalar da artık elektronik fatura olarak düzenlenecektir.
Aracı hizmet sağlayıcıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayanlar 1/7/2020 tarihine kadar (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler 1/1/2020 tarihine kadar (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
2. e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılara e-İrsaliye zorunluluğu geliyor
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya izleyen hesap dönemlerinin brüt satış hasılatı 25 milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki mallara ilişkin faaliyetleri nedeniyle EPDK’ndan lisans alan mükellefler.
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listedeki malların imal, inşa, ithalini ve ana bayi/distribütör şeklinde pazarlanmasını gerçekleştiren mükellefler.
Maden Kanunu kapsamındaki düzenlenen işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ve işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ile yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi mükellefler
Şeker Kanununun 2. Maddesinin e bendinde yer verilen şekerin imalini gerçekleştiren mükellefler.
Tarım ve Orman Bakanlığınca gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınmasına yönelik oluşturulan Gübre Takip Sistemine kayıtlı kullanıcılar.
e fatura uygulamasına kayıtlı bulunan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP:72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP:73) imali, ithal ve ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler 01.07.2020 tarihinden itibaren,
Komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler 1.1.2020 tarihinden itibaren e-irsaliye uygulamasına geçmek zorundadır.
e İrsaliye uygulamasından yararlanan mükellefler, e İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmayanlara da sevk irsaliyesini, e-İrsaliye olarak düzenlenecek olup, alıcılarının talebine göre elektronik veya kağıt ortamda teslim edebileceklerdir.
e Arşiv faturasını irsaliye yerine kullananlar e-İrsaliye’ye geçtiğinde, bu durumda alıcı e İrsaliye kullanıcısı değilse, sadece e Arşiv faturası düzenlenerek mevcut sürece devam edilecektir.
Eğer, alıcı da e-İrsaliye kullanıcısı ise, e-Arşiv fatura dışında mutlaka e-İrsaliye de düzenlenmelidir.
3. e-Arşiv Mükellefi Misiniz?
Tebliğ’e göre;
e-Fatura kullanan tüm mükellefler
Aracı hizmet sağlayıcıları
İnternet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayan mükellefler e-Arşiv Fatura Uygulaması’na 01.01.2020 tarihi itibariyle zorunlu geçiş yapacaklar.
Bunun yanı sıra, e-Fatura ve e-Arşiv uygulamasına geçmemiş mükellefler tarafından 1 gün içerisinde aynı kişi veya kurumlara düzenlenen faturaların vergiler dahil toplam tutarı 30.000 TL’ yi aştığı durumlarda GİB tarafından ücretsiz olarak sunulan e-Arşiv Portalı üzerinden bu faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi gerekiyor.
4. e Defter zorunluluğu
e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren),
Tebliğ yayım tarihi itibarıyla Türk Ticaret Kanununun 397nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler 1/1/2020 tarihinden itibaren, 2020 ve müteakip yıllarda bağımsız denetime tabi olma şartlarını sağlayan mükellefler ise şartların sağlandığı yılı takip eden yılın başından itibaren,
Petrol Piyasası Kanunu bünyesinde, madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan mal alan mükelleflerden, 2011 sonu itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar ve
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden, 2011 sonu itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatı bulunanlar, e-Defter zorunluluk kapsamına giren mükellefler arasında yer almaktadır.